top of page

ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ FIA

 

Στόχος η μείωση των θανάσιμων τροχαίων συμβάντων σε όλο τον κόσμο

Αστέρια από τον κόσμο των σπορ και του θεάματος συμμαχούν προκειμένου να υποστηρίξουν τη νέα διεθνή εκστρατεία για την οδική ασφάλεια, που διοργανώνεται από τη διοίκηση της FIA FORMULA 1, η οποία αντιπροσωπεύει 245 λέσχες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου στην Κύπρο και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στην Ελλάδα.
 

Στατιστικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) δείχνουν ότι 3.500 άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους στους δρόμους παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 500 είναι παιδιά. Πάνω από 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα σε τροχαία δυστυχήματα, αριθμός που ξεπερνάει ακόμα και τα θύματα του AIDS.

Οι Pharrell Williams, Rafael Nadal και Fernando Alonso είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των πρεσβευτών της εκστρατείας που παροτρύνουν τον κόσμο να είναι πιο προσεκτικοί όταν οδηγούν, να  αποφεύγουν τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση και να μην ξεχνούν να φορούν πάντα ζώνη ασφαλείας.

Φωτογραφίες των πρεσβευτών που πρωταγωνιστούν στην εκστρατεία θα αναρτηθούν σε διαφημιστικές πινακίδες 70 χωρών, με την υποστήριξη της διαφημιστικής εταιρίας JCDecaux.

Η πρώτη διαφημιστική πινακίδα παρουσιάστηκε στις 10 Μαρτίου, στην Place de la Concorde, στο Παρίσι, παρόλο που σπάνια επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος χώρος για διαφημίσεις. Σε ένδειξη υποστήριξης από όλο τον κόσμο γι’ αυτή την πρωτοβουλία, διακεκριμένες προσωπικότητες παρακολούθησαν την επίσημη έναρξη της εκστρατείας, όπως ο Zeid Ra’ad Al Hussein, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,  η Violeta Bulc, Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Anne Hidalgo, Δήμαρχος της Πόλης του Παρισιού και Πρόεδρος των C40.

Μέσα από το μήνυμα «ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΚΙ ΕΣΥ! ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΖΩΕΣ», η εκστρατεία προσκαλεί τον κόσμο να υπογράψει ένα μανιφέστο δέκα σημείων, το οποίο ζητά από τις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών να κάνουν την οδική ασφάλεια προτεραιότητα, να εισαγάγουν μία αποτελεσματική νομοθεσία σε παράγοντες-κλειδιά για την οδική ασφάλεια, καθώς και να υποστηρίξουν τη βελτίωση των  υποδομών και τη  χρήση ασφαλέστερων οχημάτων.

Ο Jean Todt, Πρόεδρος της FIA και Ειδικός Απεσταλμένος του Γ.Γ. Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια, είπε πως οι κυβερνήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης αύξησης θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. «Οι άνθρωποι από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τόσα πολλά. Οι κυβερνήσεις έχουν την πρωταρχική ευθύνη για να πάρουν μέτρα προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους των Ηνωμένων Εθών για βιώσιμη ανάπτυξη και να μειώσουν κατά το ήμισυ τα δυστυχήματα και τα ατυχήματα μέχρι το 2020».

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ:

Ο  Pharrell Williams, τραγουδιστής και συνθέτης, είπε: «Το τελευταίο πράγμα που θέλεις  είναι να σου τύχει ατύχημα με κάποιον οδηγό, ο οποίος έγραφε μήνυμα στο κινητό του ή να είσαι εσύ η αιτία ατυχήματος, επειδή έγραφες μήνυμα στο κινητό σου, και είμαι βέβαιος ότι κανένας… δεν θα ήθελε να είναι μέρος των στατιστικών, για αυτό μην γράφετε μηνύματα και οδηγείτε ταυτόχρονα».

Το αστέρι του τένις,  Rafael Nadal, είπε: « Η μόνη μου σύσταση είναι πως όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος: συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις, συγκεντρωμένος στο δρόμο και μην αποσπάται η προσοχή σου! Πιστεύω ότι είναι ζωτικής  σημασίας η δική σου ασφάλεια αλλά και η ασφάλεια των άλλων.»

Η Michelle Yeoh, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών, η οποία πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Τίγρης και Δράκος» και «Το αύριο ποτέ δεν πεθαίνει», είπε: «Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Είναι τραγικό,  κάθε μερα στον κόσμο χάνουν τη ζωή τους 500 παιδιά, στο δρόμο για το σχολείο ή έξω παίζοντας με τους φίλους τους. Έτσι, όταν είσαι στο δρόμο βεβαιώσου πάντα ότι το παιδί φορά τη ζώνη ασφαλεία».

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ

Η εκστρατεία έφερε κοντά 13 Πρεσβευτές για να μεταφέρουν το μήνυμά της.

  • Αθλητές, όπως οι Yohan Blake, Haile Gebrselassie, Antoine Griezmann, Vanessa Low, Rafael Nadal, και Wayde van Niekerk

  • Οδηγοί, όπως οι Fernando Alonso, Felipe Massa, Nico Rosberg από τη Formula 1, και  ο Marc Marquez πρωταθλητής της Moto GP

  • Καλλιτέχνες, όπως οι Pharrell Williams και Michelle Yeoh

  • Πολιτικοί, όπως η Anne Hidalgo

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ  JCDECAUX

Η εκστρατεία #3500LIVES, μεταφρασμένη σε 30 γλώσσες, είναι από σήμερα ενεργή σε 30 πόλεις στον κόσμο και θα εξαπλωθεί συνολικά σε πάνω από 70 χώρες μέχρι το τέλος του 2017. Εκτιμάται ότι από την έναρξή της, την καμπάνια θα την δουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο φορές.

«Η υπαίθρια διαφήμιση είναι η βάση για όλα τα είδη κινητικότητας και είμαστε ενθουσιασμένοι και περήφανοι που θα διαδώσουμε αυτά τα μηνύματα σε όλο τον κόσμο μέσα από τη δύναμη των σημείων διανομής μας», εξήγησε ο κ. Jean-Charles Decaux πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της JCDecaux.

Campaign webpage: www.fia.com/3500lives

Campaign hashtag: #3500LIVES

bottom of page